Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség Honlapja

Napi igemagyarázat (2022.09.28).

2022-10-01 14:47:26 / Robb Martin

 

"Te pedig, fiam, Salamon, ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az ÚR minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot. Ha keresed, megtalálhatod. De ha elhagyod őt, akkor félreállít téged végleg."

(1Krón 28, 9)

 

Dávid király életének főbb eseményeit, dolgait mindannyian jól ismerjük, hisz fontos alakja a Szentírásnak, úgy is mondhatnánk, hogy Isten szíve szerinti király.

 

Egy-egy történetben kidomborodó sikerét, vagy engedelmességét, szerintem szívesen látnánk mi is a saját életünkben. Jó lenne, mindig olyan tisztán érteni Isten akaratát, és nyomban engedelmeskedni is, mint Dávid, jó lenne, ha a belső harcainkban olyan hatalmas győzelmeket érnénk el, mint amit ő a csapatai élén. Dávid ezekben a versekben életének nagy titkába avat be bennünket. Hogyan és mi módon lehetünk minden szorító körülmény, belső és külső harc ellenére is győztesek az Isten oldalán. Ezek a titkok pedig, Isten gyermekeinek a titkai, melyben az ő megmaradásuk, megerősödésük és a jövőjük van.

 

Dávid király élete végén fiának adott egyik fontos tanácsa, az volt, hogy keresse az Urat. Ezt mondta: „Ha keresed, megtalálhatod. De ha elhagyod őt, akkor félreállít téged végleg." (1Krón 28, 9) Dávid életének egy nagy titka volt az Isten folyamatos keresése! A történeti könyvekből is kiderül az, hogy Dávid folyamatosan kereste az Urat, engedelmes volt az Úr felé, és az Úr szavát igyekezett megcselekedni. Mégis az Ő Istennel való kapcsolatát, Isten keresését, Istenre találását és az utána való vágyakozását a zsoltárok könyvéből ismerhetjük meg jobban. Annyira csodálatos az, hogy minden élethelyzetében az Urat kereste, Őt hívta segítségül. Kereste Őt reggel és este, kereste Őt halálfélelme közepette, kereste Őt akkor is, amikor az üldözői elől menekült. Kereste az Urat akkor, amikor békésebb időket élt meg, hogy hálát adjon mindazért. Kereste Őt akkor is, amikor a természetben gyönyörködött. Kereste Őt akkor, amikor szükségben volt, amikor szabadításra volt szüksége, amikor győzelmeket élt át, kereste örömben, szomorúságban, harc előtt, bánatban, reménytelenségben, bűnbánatban, vívódásai közepette, betegségében. Kereste Őt, mert tudta, ha keresi Őt, megtalálja. Az Istenre való találás minden nehézségére, problémájára megoldást jelentett. Az Isten jelenléte, tanácsolása, bölcsessége átsegítette, a szorongattatott időszakokon, reménységet adott a reménytelenség közepette, csodát és megmaradást a lehetetlen helyzetekben. Ezt a titkot adja most át Dávid fiának Salamonnak, és Izrael gyülekezetének. Isten folyamatos keresése Dávid lelki frissességének a titka.

 

Csak így lehet gyümölcsöző a mi keresztyén életünk is, ha folyamatosan keressük Istent. Ha abbamarad Isten keresése az életünkben, akkor emlékké válik mindaz, amit addig megismertünk Istenről. Az emlék pedig az idő múlásával egyre kopottabb lesz. Ne tegyük ki magunkat ennek a folyamatnak, hanem keressük Istent akkor is, ha le kell mondanunk valami másról cserébe.

 

Keressük Őt, mert Benne van a mi életünk, jelenünk, jövőnk.

 

Benne van a mi haladásunk, győzelmünk gondok és nyomorúságunk között. Keressük Őt, mert Nála találjuk meg céljainkat, boldogságunkat, örömünket.

 

Szívleljük meg Dávid tanácsát, és keressük Őt minden időben, hogy a keresésből megismerés lehessen.