A Borsodgeszti Szivárvány Református Idősek Otthona Honlapja

Bemutatkozás

2023-12-09 /

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." Mt 11,28Az intézmény 2002-ben nyitotta meg kapuit ellátottai számára. Biztosítja az idős rászorulók teljes bentlakásos ellátását, ápolását-gondozását. Az ellátási terület Magyarország egésze, bárhonnan fogadunk ellátottakat. Az ellátottak többsége a környező településekről érkezik, de a helyi lakosok elhelyezés tekintetében előnyben részesülnek.


Elhelyezkedése: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 25 km-re, a Bükk hegység lábánál, a lankás-dombos Borsodgeszt községben található. Megközelítése Miskolcról autóbusszal, illetve személyautóval lehetséges. A buszmegálló az intézménytől 2 percre található, a református templom szomszédságában.


Története: Az intézményt 2002-ben adták át, mint idősek otthonát. Előtte az épületben idősek napközi otthona működött. Régebben iskolaként funkcionált és itt volt a tanítói lakás is. E régi épületek korszerűsítése és átépítése révén alakult ki az intézmény mai arculata. Az intézmény fenntartója 2002-2009 között Borsodgeszt Község Önkormányzata, 2010-től a Magyarországi Református Egyház.Ma az otthonban 20 idős ellátott tartós bentlakásos ellátására van lehetőség. A bentlakásos otthonba azok a nyugdíjkorhatárt elért személyek, valamint a18. életévüket betöltő személyek vehetők fel, akik önmagukról betegségük, vagy más okból gondoskodni nem képesek, folyamatos gondózási-ápolási ellátásra szorulnak. Az intézmény az életvitelhez szükséges körülménynek, az ellátottak életkori sajátosságainak, egészségi-és mozgásállapotának megfelel. Akadálymentesített közlekedő kijáratokkal rendelkezik. Összesen 6 lakószoba van, melyek két-illetve négyszemélyesek. Az épülethez tartozik egy tágas, árnyékos terasz, ahol ellátottaink a jó idő beköszöntével szívesen tartózkodnak. Az intézmény csodálatos árnyas parkkal, virágos kertel rendelkezik, ahol néhányan szívesen tevékenykedtek. Az intézmény az étkezést az ellátottak életkori sajátosságainak és az egészséges táplálkozás követelményeinek megfelelően biztosítja.


Intézményünk alapszolgáltatási tevékenységeket is végez: Étkeztetés keretében a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik Borsodgeszt településen. Az étkeztetés igénybevétele főző konyháról elvitellel, illetve kihordással oldható meg. Házi segítségnyújtást 3 településen végzünk: Borsodgeszten, Csincsén és Szentistvánon.