Kovácsvágási és Füzérradványi Református Egyházközség Honlapja

"Mint a Szarvas......", Gyülekezeti újságunk első száma

2012-05-21 12:59:05 / Tóth Tamás

2012. április 08. 1. évf. 1. szám

„MINT A SZARVAS......"

A Kovácsvágási Református Gyülekezet újság címének magyarázata:

(Zsoltárok Könyve 42, 2.) „ Mint a szarvas kivánkozik a folyóvizekre, úgy kivánkozik az én lelkem hozzád, oh Isten!"

 Gyülekezeti újságunk hirei

 

2012. április 08. 1. évf. 1. szám

„MINT A SZARVAS......"

A Kovácsvágási Református Gyülekezet újság címének magyarázata:

(Zsoltárok Könyve 42, 2.) „ Mint a szarvas kivánkozik a folyóvizekre, úgy kivánkozik az én lelkem hozzád, oh Isten!"

 Ige  

Márk 2, 13-17

13Azután ismét kiment a tenger mellé, az egész sokaság pedig odament hozzá, és tanította őket. 14Amikor továbbhaladt, meglátta Lévit, az Alfeus fiát, aki a vámszedőhelyen ült, és így szólt hozzá: "Kövess engem!" Az pedig felkelt és követte őt. 15És történt, hogy mikor Lévi házában az asztalnál ült, sok vámszedő és bűnös is odatelepedett Jézus és tanítványai mellé, mivel sokan voltak, és követték őt. 16Amint a farizeusok közül való írástudók látták, hogy bűnösökkel és vámszedőkkel eszik együtt, szóltak tanítványainak, hogy a vámszedőkkel és bűnösökkel eszik. 17Amikor ezt Jézus meghallotta, így szólt hozzájuk: "Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek; nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket."

 

Máté elhívása

Az evangéliumi rész egy nagyon rövid megszólítás csupán, amelyet elcsodálkozva hallgathatunk, hogy a mi Jézusunknak milyen hatalma volt: Egyetlen egy mondat és Levi otthagy egy nagyon jó állást, amit a mai ínséges időkben különösen átérzünk, és egy szegény „tanító" követője lesz. A teológián annak idején mikor prédikációt kellet írni és azt értékelték nem lett volna elég egy mondatot beadni, azt mondták volna a többiek és az értékelő tanár ez túl kevés. Jézustól mégis elég volt ez a mondat: Kövess engem! Hogy is van ez? Levi (a későbbi Máté) egy nagyon jó reményekkel induló fiatal férfi volt aki az egyik legjobban fizető szakmát a vámszedőséget tanulta ki. Biztosan nagy tervekkel indult el, habár tudhatta, hogy a zsidó nép megveti azokat, akik az idegen Római hatalmat szolgálják, de mit számít ez, hiszen a beszedett adón kívül a maga hasznára dolgozhat és ez elég jó jövedelem. Talán sokan indulunk el így az életben: Majd mi megmutatjuk, leszünk a saját életünk kovácsai, Isten dolgaira majd ráérünk esetleg öreg korunkban gondolni, de előbb meg kell alapozni az életet. Az élet viszont nem ilyen egyszerű, mert sokszor jönnek benne próbák és pofonok, amit aztán nem tudunk jól elviselni és már a fiatal kor delén már sokan vannak, akik megcsömörlenek ettől a világtól, mondták már nekik, de nem hitték el, hogy a pénz a hatalom és sok egyéb más világi hívság nem boldogít. Egy új tévé sem tesz sokáig boldoggá, mert igazán az tesz boldoggá, ha szeretnek, ha figyelnek ránk és mi is ezt tesszük másokkal és pont ezt veszítjük el a nagy rohanásban: Egymást és Istent. Egyszer csak azt vesszük észre: üres lett az életünk, nem vagyunk boldogok, pedig megvan mindenünk. Levinek is megvolt mindene, de az emberek nem szerették, és szép lassan elege lett és Isten kivárta.

 

Szépen megszántotta az életét, felsértette a földet, hogy aztán bevethesse, mert Jézus egy mondatát egy nagy isteni munka előzte meg. Lévi rájött, hogy beteg az élete, amiért élt azt tette beteggé és az áldott orvos pontosan akkor érkezett meg, amikor már alig várta, hogy valaki jöjjön és szeresse, mentse meg őt, mert elege lett mindenből. A hívó szóra otthagyott mindent, és Jézust a házába viszi, hogy elmondja a többi nyomorult életet élő vámszedőnek is a jó hírt.

Ott vannak a farizeusok is, akik nem voltak betegek, öntelt vallásosok voltak, akik úgy érezték nekik nincs szükségük senkire, Jézusra meg főleg nem. Ekkor mondja Jézus Én nem az egészségesekért jöttem, hanem a betegekért. Ha nem vagy beteg nem mész orvoshoz - hacsak nem vagy hipohonder- nincs szükséged rá. Ha beteg vagy akkor elmész, hogy meggyógyítson. Így van ez a keresztyénségben is. Ha még nincs eleged, ha még nem érzed, hogy a lelked ez a világ megbetegíti és szükséged van Jézusra, akkor nem mész hozzá. Ha már érzed, hogy nem mennek jól a dolgaid és érzed, hogy segítségre van szükséged, akkor már jössz. Mi valljuk, hogy ez egy bűnöktől megrontott világ, amelyben szükségünk van Isten vezetésére, mert már éhesek vagyunk rá, szomjazzuk.

Zimányi Józsi bácsi református lelkipásztorunk, aki megjárta a Gulágot- mesélte el, hogy ott Szibériában a munkatáborban olyan éhesek voltak az emberek, hogy a kenyeres lepedőre rávetették magukat hogy tele tömjék magukat ennivalóval, holott tudták, aki ezt teszi azt agyon verik, mégis úgy kívánták a kenyeret, hogy ez sem érdekelte őket. Látta az agyonvert embereket, a véres kenyereket és ez ott maradt a szívében: Mennyire éhes tud az ember lenni. Isten csak kenyeret tud adni nekünk, olyan kenyeret, amelyet a golgotai kereszten áldoztak fel, az Ő Fiát az Úr Jézust, aki megtöretett teste által és kifolyt vére által a mi életünk megmentője lett.„Sajnos" amíg van kirántott hús, amíg van sütemény az asztalon addig inkább azt veszed el, de ne feledd jöhet olyan lelki éhség a te életedben is, amikor csak Isten kenyere kell majd. Levi, amikor gyenge volt és, erőtelen és ezt belátta, na  akkor lett alkalmas Isten országára.

A gyengeség olykor előny és az alázat a bűnök beismerése a szegénységünk előny lehet, mert ebben az állapotban hallhatjuk csak meg Jézus szavát: Kövess engem! Egy gyülekezet életében sem hátrány beismerni, hogy kicsik lettünk, elfogyott az emberi erőnk, mert ami embereknél lehetetlen az Istennél lehetséges. Most jött el az-az idő amikor el kell ezeket mondani Istennek és eljött a még több ima és bűnbánat ideje. Ne feledd Isten megújította Levi életét és megmutatta, hogy bármire képes, miért ne tehetné meg ugyanezt egy gyülekezettel is Atyai jókedvében?A feltámadás a húsvét pontosan Istennek eme megújító kegyelméről szól, de előtte ott van szenvedés a próbatétel is, de végeredmény mégis csak az: Jézus feltámadott, valóban feltámadott! Támadjunk hát fel vele együtt mi is!                                                        

                                                                            Tóth Tamás lelkész

                                                                                                                                                                          

  

Gyülekezeti hírek 

Egyházközségünkben, ebben az évben még, nem került sor: keresztelésre. Sajnálattal tudatjuk a Kovácsvágási Gyülekezet tagjaival, hogy 2012.-ben négy gyülekezeti tagtól vettünk végső búcsút. Két nőtestvérünket, és két férfi- testvérünket kísértük el a minden élők útjára:

Kovács Dezsőnét: Január 04.-én

Körösi Zoltánnét: Március 04.-én

Molnár Bertalant: Március 30.-án

Petercsák Ernő főgondnokot: Február 26.-án

     2012.február 23.-án adta vissza lelkét a teremtő Istenének Petercsák Ernő főgondnok. Aki az egyházhoz mindig kötődött, és jó szívvel végezte a presbiteri és gondnoki munkáját. Az 1980-as évek elejétől volt presbiter. 18 éven keresztül volt gyülekezetünk gondnoka, és a negyedik ciklust kezdte meg.  Fájó szívvel búcsúzik a kovácsvágási református gyülekezet presbitériuma, harangozók, a gyülekezet lelkésze és családja, valamint az egész gyülekezet közössége.               

                                                           („Timótheus II. 4.7.8")

 

Presbiterválasztás

 Gyülekezetünk 2011. év végén megválasztotta a tízen két tagból álló presbitériumot, és a három pótpresbitert. 2012. januárjában került sor a megválasztott presbiterek eskütételére. A szolgálatba lépő gyülekezeti tisztségviselők 2012. március 03.-án presbiteri konferencián vehettek részt Szerencsen.  A Zempléni Egyházmegyéből több mint 260 presbiter vett részt, 54 gyülekezetből. A konferencia a gyülekezetek anyagi- és lelki helyzetén túl a gyülekezet építés kérdéskörével is foglakozott. A gyülekezet lelki helyzetéről Tóth Tamás gyülekezetünk lelkésze is tartott előadást. Lelki táplálékkal, és hasznos ismeretekkel, illetve hitünk megerősítésével érkeztünk vissza Kovácsvágásra, hogy még jobban Isten segítségével, és ajándékával tudjuk végezni a ránk bízott feladatokat.  Ezúton kívánom Isten áldását minden presbiter életére, és munkájára.

 

 

(A képen a presbiteri konferencián részt vettek egy része látható)

 Egyházlátogatás

2012. március 13.-án Vass Nógrádi Béla Újcsanálosi lelkész, és Fodor József  Taktaharkány gyülekezetének a  lelkésze tett egyházlátogatást Kovácsvágáson. Kora délután a lelkészek és a kovácsvágási presbiterek megbeszélést tartottak a paróchia imatermében. Ezt követően került sor az ebédre. A délutáni szolgálatot az egyházlátogató lelkészek végezték. Itt köszönjük meg a presbitérium tagjainak a segítségét és munkáját, mellyel hozzájárultak ahhoz, hogy családias légkörben, sikerült szeretetvendégséggel fogadni a lelkészeket.

 

 Március 15

2012. március 14.-én a Kovácsvágás megszépült főtéren tartott március 15.-ei ünnepségen az egyház is jelen volt. A község polgármesterének köszöntője nyitotta meg az ünnepséget. Ezt követően az óvódások, és iskolások műsora tette színesebbé a megemlékezést. A Petőfi téren a község több szervezete: az önkormányzat, alapítvány, egyház, és a kissebségi önkormányzat is elhelyezte koszorúját.

 

 

( Az egyház részéről koszorúztak Tóth Tamás lelkész, és Bodnár Attila presbiter)

 

 Magyar kultúra lovagi cím

Községünk polgármestere Sándor Endre, aki egyben az egyházunk presbitere ez évben kiemelkedő munkájáért a falvak kultúrájáért alapítvány által a Magyar Kultúra Lovagja címet kapta meg „életminőség fejlesztéséért". Ezúton is gratulálunk neki.

 Passió

A húsvétot megelőző nagypénteki istentiszteleten, immár hagyománnyá vált Jézus halálának utolsó történéseit felelevenítő passió felolvasása. A nagypéntek esti szolgálatot éneklés, a passió felolvasása, és imádság, valamint Zsarnai László családjának nő tagjai általi ének tette színesebbé. A szolgálatot Tóth Tamás lelkész mellett Bodnár Attila presbiter segítette. Ezúton is köszönjük Zsarnai László családtagjainak az éneket.

  

Hívogassunk!

Örök szeretettel szeretlek! (Jeremiás 31,3)

Meghívó az 50 és 52 éve konfirmáltak.

Szeretettel hívjuk az 50 és 52 éve konfirmáltakat és szeretteiket a Kovácsvágási Református Gyülekezetbe,2012. május 27-én (Pünkösd vasárnapján) 11-órakor ünnepi Istentiszteletünkre. Ezen a jubileumi alkalmon sor kerül az egykor elhangzott hitvallás és fogadalom tétel, megismétlésére, megerősítésére, illetve közös úrvacsoravételre is. Az istentisztelet után közös ebédre és beszélgetésre várunk mindenkit a Tölgyfa Vendéglő és Panzióban, Pálházán! Kérjük, részvételüket vagy távolmaradásukat jelezzék vissza személyesen vagypatak24@t-online.hu e-mail címen. Szeretettel várjuk a Testvéreket ünnepi alkalmunkra!

     Gyuris Kornélné                                                  Tóth Tamás lp.

Mit jelent nekem Isten átölelő szeretete?

Az úrvacsora kenyerében csúcsosodik ki: „Vegyétek, egyétek, ez az én testem" (1 kor 11,24.) Az úrvacsora kenyere emlékeztet minket arra, hogy ítélet alatt állunk, de az ítélet mindig felmentés, mert Krisztus teste megtöretett érettünk. Ez az emlékezés nem a múlton való elmerengés, hanem a Szent Lélek által bevon minket a kereszt eseményébe, jelenné teszi számunkra a bűnbocsánatot. Ugyanígy emlékeztet minket a mindennapi fizikai valóságból ismert, testi életünket tápláló kenyér arra, hogy van lelki valóság, hogy van lelki életünket tápláló kenyér, az ige, amelyet Lelke által a feltámadott Úr hirdet szolgáin keresztül ma is, az úrvacsora kenyere emlékeztet minket hathatósan a bűnbocsánat és örökélet valóságára és tesz minket Isten üdvözítő cselekvésének részesévé.

 

Vers

A Megváltó és a nép

Mártíromságtól fénylik orcád,
Vagyonod csak az égi ország,
De köntösödre sorsot vetnek
És ácsolják már a kereszted.
Irigylik hited és az álmod
S hogy ígértél egy más világot.
Nem vágynak ők az égi szóra,
Igényük sincs a szépre, jóra,
S mert mertél náluk különb lenni,
Ezt nem képesek elfeledni.

Szemedben fájón ég a bánat,
S míg hirdeted, hogy van bocsánat,
Előtted készek ölre menni,
A Júdás-pénzen öszeveszni
S hogy halálodat látva látják,
Hát mindezt bőszen letagadják.
Gyűlölni tudnak, nem szeretni
(Nem változik itt soha semmi).
S Te lenézel a keresztfáról
És véded őket minden vádtól.

Ezúton kívánunk minden kedves gyülekezeti tagnak Istentől megáldott húsvéti ünnepeket!

 

 

Szerkesztő: Tóth Tamás lelkész; Bodnár Attila presbiter

ila presbiter