Sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola

 

Várjáték iskolánkban

2014-11-03 09:00:26 / D I

„A játék elbűvöl, vagyis elvarázsol."

Kezdetben volt a játék a szabadban. Gyerekek és felnőttek önfeledten bújócskáztak, fogócskáztak, fociztak, métáztak, szánkóztak - és így tovább. Ezek a játékok ma is léteznek, de sokat veszítettek népszerűségükből, mert: pár éve elterjedtek a számítógépes, internetes, okos telefonos játékok. A gyerekek és felnőttek kényelmesen lehuppannak, képernyőkre bámulnak, billentyűzeteket és érintőképernyőket koptatnak, virtuális csapatokba verődnek és megvívnak egymással. Rohamosan fejlődnek ezek a játékok, de valami hiányzik belőlük: az igazi mozgás, a személyes részvétel, amikor minden porcikád benne van a játékban.

Ezért: napjainkban megszületett a „Gerigame", a játék új dimenziója!

 

 

Megalkotója Kása Gergely és Krisztina, a szlovák határtól 10 kilométerre élő magyarul beszélő „játékmesterek," akik ötvözték a régit az újjal, a kintit a bentivel, a szabadtéri rohangászást az érzékelők, kijelzők és szoftverek modern világával.

A méta egy régi magyar csapatjáték. Több évszázados múltra tekint vissza, és nagyon sok formában játszották lovagok, városi kollégisták majd vidéki fiatalok is.

 

 

A „Dobóméta" a méta legújabb változata. Az alapokat megtartva új játékot fejlesztettek a modern technika felhasználásával.

Számítógép vezérli, led lámpák segítik a tájékozódást, és infra jeladók azonosítják a játékosokat.

 

 

A játék lényege: Két csapat küzd egymással: a védők és a támadók. Egy négybástyás várat kell megvédeni az ellenség támadásától. A játék régi várostromot idéz, persze mindenféle erőszaktól mentesen és modern eszközökkel. A várat ostromló játékosok bástyából bástyába szaladnak, és minél többször körbeérnek, annál több pontot szereznek. A várvédők pedig igyekeznek őket ebben megakadályozni, a játékszabályok betartása mellett. Minden játékos kipróbálhatja az ostromló és a várvédő szerepet is, hiszen félidőben a csapatok térfelet cserélnek. A több pontot szerző csapat győz. A játék mobil, bárhol felállítható, ahol adott egy kb. 15x20 méteres füves terület.

 

Szerencsésnek mondható iskolánk 3. osztályos tanulói, hiszen először ők próbálhatták ki ezt a fantasztikus csapatjátékot.

Bebizonyították leleményességüket, bátorságukat, küzdeni akarásukat.

 

A mai délelőtt igazán tartalmas, érdekes, izgalmas szórakozást, kikapcsolódást nyújtott tanulóink számára. Fontos volt a mozgás, a közös játék, a csapatszellem.

Köszönjük a szervezőknek!

Varga Jánosné és Petricska Eszter

Sátoraljaújhely, 2014. október 13.

Galéria

DSCN0274.JPG DSCN0275.JPG DSCN0276.JPG DSCN0278.JPG DSCN0279.JPG DSCN0281.JPG DSCN0277.JPG DSCN0282.JPG DSCN0280.JPG