A Pitypalatty-völgyi Református Általános Iskola honlapja

Gyárlátogatás Kazincbarcikán

2013-05-04 20:36:33 / Liptak Istvan

2013. május 2-án iskolánk 34 tanulója üzemlátogatáson vett részt a kazincbarcikai Sinergy Fűtőerőműben. A gyár szép zöld környezetben van a város szélén.


Tőzsér László, az erőmű vezetője, segítségével ismerkedtünk meg az erőmű egységeivel, működésével. Megtudtuk, hogy kétféle feladatuk van. Az egyik az áramtermelés gázmotorok segítségével. A másik a melegvíz előállítása a város számára, amit a téli időszakban fűtésre is felhasználnak, melyhez lágy vizet készítenek a csapvízből. Láttuk a hatalmas kazánokat, szivattyúkat és a gázmotorokat is. A diákok számára a legérdekesebb a vezénylő terem volt. Itt idegenvezetőnk megmutatta, hogy hogyan figyelik a paramétereket és irányítják a berendezéseket. Információkat hallottunk a környezetvédelemmel kapcsolatosan is. Igaz a kazánoknak és a gázmotoroknak van füst kibocsájtása, de ez nem környezetszennyező, mert be tudják tartani a határértékeket. Nagyon érdekes volt a számunkra, hogy ebben a nagy erőműben nagyon kevesen dolgoznak és hogy a berendezések sokszor emberi beavatkozás nélkül, automatikusan üzemelnek, ilyenkor a felügyeletet Tiszaújvárosban biztosítják.

Nagyon hasznos és érdekes volt ez a kirándulás, mert megismertünk egy korszerű munkahelyet. Másrészt, mert a gyakorlatban is láthattuk, amiről fizika, technika és kémia órákon tanultunk.

 

 

 

A képeket és a cikket készítette: Páfrányné Molnár Krisztina

Galéria

IMG 012.jpg IMG 013.jpg IMG 014.jpg IMG 015.jpg IMG 016.jpg IMG 017.jpg IMG 018.jpg IMG 019.jpg IMG 020.jpg IMG 022.jpg IMG 023.jpg IMG 025.jpg IMG 0261.jpg