A Pitypalatty-völgyi Református Általános Iskola honlapja

Katalin-nap Parasznyán

2013-11-26 08:21:26 / Liptak Istvan

Évek óta ünnepeljük iskolánkban a Katalin-napot. Ehhez a jeles naphoz több népi babona, és hiedelem is kapcsolódik a néprajz és a kalendáriumok tanúsága szerint. Ebből ismertetnék néhányat melyek általában párválasztással kapcsolatosak:

Ezen a napon a férjre váró leányok gyümölfacságat tettek vízbe, s ha az karácsonyra kizöldül, a kíváncsiskodó lánynak közeli férjhezmenetelt jósolt. Az ágat ez esetben katalinágnak nevezik.

 

Szent Katalin, aki hitéért mártírhalált halt, okos kislány volt, kinek látomásában Jézus megjelent, és őt eljegyezte. Ezért védőszentje mindazoknak a lányoknak, kik házasságra vágynak. Okossága miatt diákok, tudósok, egyetemek védőszentje is.  Katalin női dologtiltó nap. A Szerémségben ilyenkor nem sütöttek kenyeret. Nem szabad szántani, kocsiba befogni. Leálltak a malmok is. A Katalin-napi időjárásjóslás közismert: „Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont, ha Katalin locsog, akkor a karácsony kopog.” Katalin napjával befejeződtek az őszi bálok, lakodalmak.

Iskolánk is megünnepelte ezt az eseményt. A tegnapi napon először az alsós színjátszósok által előadott  és Tóthné Szternai Ágota tanárnő által rendezett kis történettel, akik közül bár sokan először szerepeltek ekkora közönség előtt, mégis szinte profi módjára adták elő a megtanult szerepüket.  Őket a Béres Zsuzsa néni vezette alsós tánccsoport  követte egy szintén szinvonalas produkcióval.

Mindezek után, a régi idők hangulatát megidézve indult a vásár, ahol minden válalkozó szellemű gyermek árulhatta a saját portékáját: játékokat, házi készítésű süteményt, kisebb ajándéktárgyakat.

 

Reméljük mindenki jól érezte magát! Várunk mindenkit jövőre is!

Az eseménytől készült videókat az oldalsó menüben a médiatár menüpotban lehet megtekinteni!