A Sárospataki Teológián végzett öregdiákok honlapja

Nemzetközi Kálvin-konferenciát és Nagy Barna-emlékülést tartottak Sárospatakon

2009-10-25 00:32:19 / Adminisztrátor

A kétnapos rendezvényt a Sárospataki Református Teológiai Akadémia az Osterhaven tanulmányi napok sorozatában rendezte meg október 21-22-én.

A rendezvényt, mely egyértelműen az emlékezés jegyében telt, Dr. Kádár Ferenc az akadémia rektora nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy az anyaszentegyházban az emlékezés és az emlékeztetés igénye és parancsa kezdettől fogva megvan. A Zsidókhoz írt levél nagy kérését teljesítjük ilyenkor: Emlékezzetek meg azokról, akik előttetek jártak. Az előttünk jártak hitét, életét és életcélját meg kell ismerni ahhoz, hogy a mi életünk is erős, veretes viharokat legyőző hit lehessen. (A rektori köszöntő hanganyaga letölthető honlapunk Digitális Kollégium hangtárából ide kattintva.)

A szerdai napot Dr. Márkus Mihály teológiai tanár, a Dunántúli Református Egyházkerület nyugalmazott püspökének előadása folytatta „Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni - a kereszténység és az úrvacsora Kálvin tanításában" címmel. Az előadást követően lehetőség volt kérdéseket is feltenni, illetve Dr. Márkus Mihály külön felkérésre ismertette a Kálvin bizottság folyamatban lévő terveit is. (Az előadás hanganyaga letölthető honlapunk Digitális Kollégium hangtárából ide kattintva.)

Ezt követően Dr. Erik de Boer professzor tartotta meg előadását, aki Hollandiából érkezett. Az előadás témája a prófétálás, a nyelveken szólás és a magyarázás ajándéka, mind abban az értelemben, ahogy a karizmatikusok értik, mind a reformáció korának értelmezése szerint. Az előadást Rácsok Gabriella fordította.
(Az előadás hanganyaga letölthető honlapunk Digitális Kollégium hangtárából ide kattintva.)

A nap zárásaként Dr. Börzsönyi József zempléni esperes érdekes vetített képes beszámolót tartott az egyházmegye nemrég tett Kálvin-útjáról.

A konferencia második napja szintén előadással kezdődött, Dr. John Hesselink professzor, az Egyesült Államokból tartotta meg előadását, szintén Kálvin teológiájának egyik szeletét bemutatva.

11 órától az akadémia rendkívüli közgyűlésén 4 tiszteletbeli tanári címet adott át az Akadémia Szenátusa közösen az Egyházkerület elnökségével. Az ünnepséget Csomós József a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke kezdte meg igei szolgálatával a Józsué 4,20-22 alapján: „Azt a tizenkét követ, amelyet a Jordánból vettek ki, Gilgálban állíttatta föl Józsué, és ezt mondta Izráel fiainak: Ha majd megkérdezik fiaitok apáiktól, hogy miféle kövek ezek, magyarázzátok el fiaitoknak, hogy szárazon kelt át Izráel itt a Jordánon."

(A igehirdetés teljes hanganyaga letölthető honlapunk Digitális Kollégium hangtárából ide kattintva.)

Az igehirdetés után az akadémiai közgyűlést nyitotta meg Dr. Kádár Ferenc rektor, aki szólt a tiszteletbeli tanárság egyik forrásáról, aminek jó alapjául szolgál a Zsidókhoz írt levél 12,1 verse. Ez a vers a bizonyságtételről szól. A tiszteletbeli tanárság nem pusztán bizonyságtétel az intézmény jóhíréről, hanem bizonyságtevés Krisztusról, ami által bennünket serkentenek, arra, hogy jobban végezzük mindennapi szolgálatunkat és növekedjünk a hitben. 

Tiszteletbeli tanárrá fogadták a hollandiai Dr. Erik A. de Boer professzort, akinek laudációját Dr. Börzsönyi József és Dr. Frank Sawyer mondta el. Tiszteletbeli tanárrá fogadták Dr. John F. Hesselink professzort, akinek méltatását Dr. Frank Sawyer és Dr. Füsti-Molnár Szilveszter mondta el. Két további tiszteletbeli tanárrá avatás következett: Dr. Márkus Mihály, akinek méltatását Dr. Dienes Dénestől hallhattuk, majd Dr Hörcsik Richárd, akit Dr. Enghy Sándor méltatott. Az oklevelek átadását követően minden tiszteletbeli tanár röviden, de személyes hangvételben reagált a kitüntető címek átvételére.  

Az ünnepség a 90 éves Demeter Gyula tanár úr köszöntésével folytatódott, akinek élete pótolhatatlan hídként ível át az Akadémia bezárása előtti és az újraindulás utáni időszak között. Demeter Gyula tanár úr rossz egészségi állapota miatt nem lehetett jelen az ünnepségen, de az Akadémia és a Kollégium vezetése személyesen viszi majd el számára elkészített oklevelet. Az ünnepségnek kerületünk főgondnoka, Ábrám Tibor zárszóként elhangzott gondolataival lett vége.

(A közgyűlés teljes hanganyaga letölthető honlapunk Digitális Kollégium hangtárából ide kattintva.)

A konferencia második napjának délutánján a Magyarországi Református Egyház 20. századának egyik legkiemelkedőbb, 100 éve született és 40 éve elhunyt teológusára és Kálvin kutatójára, Nagy Barnára emlékeztek. Munkásságát Dr. Hörcsik Richárd méltatta egy előadás keretében, melyben elhangzott: Nagy Barna életének 30 esztendeje terjedt ki a Kálvin kutatásra. Ezen évek alatt szisztematikailag, Kálvin kommentárok szakavatott fordítójaként valamint forráskutatóként foglalkozott Kálvinnal. Munkássága masszívan beépült a magyar tudományosságba, ezért legyen Istennek hála Nagy Barnáért, és legyen követendő példa a Kálvin kutatók következő generációjának. A professzor emlékére egy kiállítás is nyílt az Akadémia területén, a konferencia résztvevői pedig megkoszorúzták Nagy Barna református temetőben található sírját is.

Galéria

DSC_0455.jpg DSC_0458.jpg DSC_0463.jpg DSC_0478.jpg DSC_0484.jpg DSC_0487.jpg DSC_0493.jpg DSC_0496.jpg DSC_0499.jpg DSC_0500.jpg DSC_0503.jpg DSC_0514.jpg DSC_0521.jpg DSC_0522.jpg DSC_0523.jpg DSC_0524.jpg DSC_0526.jpg DSC_0535.jpg DSC_0541.jpg DSC_0542.jpg DSC_0555.jpg DSC_0562.jpg DSC_0567.jpg DSC_0568.jpg DSC_0570.jpg DSC_0577.jpg DSC_0584.jpg DSC_0588.jpg DSC_0594.jpg DSC_0604.jpg DSC_0609.jpg DSC_0611.jpg DSC_0618.jpg DSC_0621.jpg DSC_0636.jpg