A Sárospataki Teológián végzett öregdiákok honlapja

Teológustalálkozó Sárospatakon

2010-04-29 16:42:29 / Adminisztrátor

Előadások, sportversenyek, közös néptánc és bográcsozás az egység jegyében. Április 23-25-ig rendezték meg a Kárpát-medencei protestáns lelkészképző intézmények találkozóját Sárospatakon.

Vendégeink voltak a budapesti evangélikus teológia, valamint a budapesti, a debreceni, a komáromi, és a pápai református teológiák hallgatói.

A programok péntek délután kezdődtek, a megérkezés, regisztráció, és a szálláshelyek elfoglalása után nyitó áhítattal kezdtük, melyet Dr. Kádár Ferenc rektor úr tartott. Köszöntő szavai után igehirdetésében, az efézusbeliekhez írott levél 4. fejezete alapján az egységre tette a hangsúlyt.

Vacsora után két program közül választhattak a teológus hallgatók, az irodalom kedvelők részt vehettek Nagy Gábor író-olvasó estjén. Az irodalmi est a szocializmus idején történt rejtélyes papgyilkosságokról szólt. Párhuzamosan a tánckedvelőknek a Zsindely együttes húzta a talpalávalót, és Szegedi Csaba teológus hallgató tanított széki és erdélyi táncokat. Tánctanulás közben népdalokat is tanítottak. Az est hátralévő részében a pataki teológia Pont zenekara könnyűzenei koncertet adott.

Szombaton a reggeli után lelkünk táplálása sem maradhatott el, az áhítaton Török István nyugalmazott lelkipásztor-vallástanár hirdette az igét. A következőkben Laczkó Gabriella előadásában a falusi lelkipásztorok XXI. századi kihívásairól volt szó. Arról, hogy szolgálatunk kezdetén ismerjük meg a falu történetét, és a gyülekezet tagjait, ahová kikerülünk, és csak ezután tudunk nekikezdeni a gyülekezetet építő munkának. Számolnia kell a falusi lelkésznek azzal, hogy sokan a városi munkahely és iskola miatt falusi identitásukban elbizonytalanodnak. A lelkipásztor a problémamegoldás érdekében legyen nyitott, közvetlen, próbáljon beilleszkedni, új környezetébe. Mutasson érdeklődést a falusi élet iránt.

Martoni Molnár Sándor a falusi gyülekezet építésről tartott előadást. Előadása elején beszámolt arról, hogy teológus korában hogyan készült fel előre a gyülekezeti szolgálatára gyakorlati szempontokból, ezt követően a magyar falusi társadalom spirituális adottságairól beszélt, végül beszámolt a településükön folyó gyülekezet építő munka sokoldalúságáról, és alkalmairól.

A délutáni programok már a Kollégium sportpályáján folytatódtak. Lehetőség volt a focizásra, röplabdára, kosárlabdára és asztaliteniszre. Mindeközben a pálya szélén több program is folyt: korongozás, kalotaszegi díszbabák készítése, illetve a kinti programok talán legtöbb embert megmozgató programja, a bográcsfőző verseny. A fárasztó nap után mindenki lelkesen állt neki az ínycsiklandozó vacsorának, a bográcsban gőzölgő finom gulyásnak.

A teológiák hallgatói még egy vegyes csapatokban rendezett vetélkedőben is összemérhették tudásukat, mely során jobban feloldódtak a diákok közti határok. Az estet hangversennyel zártuk, mely a késő éjszakába nyúlt.

Vasárnap reggel csoportos imaközösségekben, hálát adtunk Istennek, ezért a hétvégéért. Ezt követően, a Sárospataki Református templomban gyűltünk össze, záró istentiszteletre, mit közös ebéd követett a Bodrog Hotelben. Az ebéd után mindenki jó száj ízzel és hisszük, hogy megelégedve távozott haza, illetve iskolájába.

Hálásak lehetünk Istennek, ezért az áldásokban gazdag hétvégéért.

Börzsönyi Judit V. éves teológus hallgató

Galéria

teoltalalka00.jpg teoltalalka01.JPG teoltalalka02.JPG teoltalalka03.JPG teoltalalka04.JPG teoltalalka05.JPG teoltalalka06.JPG teoltalalka07.JPG teoltalalka08.JPG teoltalalka09.JPG teoltalalka10.JPG teoltalalka11.JPG teoltalalka12.JPG teoltalalka13.JPG teoltalalka14.JPG teoltalalka15.JPG teoltalalka16.JPG teoltalalka17.JPG teoltalalka18.JPG teoltalalka19.JPG teoltalalka20.JPG teoltalalka21.JPG teoltalalka22.JPG teoltalalka23.JPG teoltalalka24.JPG teoltalalka25.JPG teoltalalka26.JPG teoltalalka27.JPG teoltalalka28.JPG teoltalalka29.JPG teoltalalka30.JPG teoltalalka31.JPG teoltalalka32.JPG teoltalalka33.JPG teoltalalka34.JPG teoltalalka35.JPG teoltalalka36.JPG teoltalalka37.JPG teoltalalka38.JPG teoltalalka39.JPG teoltalalka40.JPG