Bibliakiállítás Szendrőben

LXI. évfolyam 4. szám / Abaúji Egyházmegye

A Biblia a világ legtöbb kiadást megért könyve, részben vagy egészben 2426 nyelvre fordították le. Évente 24 millió példányban jelenik meg. Hosszú időn át olvasni is tilos volt, mára azonban szinte minden háztartásban megtalálható. A megléte azonban nem jelenti azt, hogy a legolvasottabb könyv lenne, ezért a magyarországi történelmi egyházak 2008-at a Biblia évének nyilvánították.

A mozgalomhoz gyülekezetünk kezdeményezésére Szendrő város keresztyén felekezetei is csatlakoztak. Október 11. és 25. között egy hétig a római katolikus templomban, egy hétig pedig a református templomban tekinthették meg az értékes gyűjteményt az érdeklődők.


A kiállítás nyitórendezvényét Moldván Tibor parókus görög katolikus liturgiával vezette be, majd Ködmön Ferenc római katolikus esperes tartott szentmisét. A rendezvényen köszöntötte a megjelenteket Szaniszló János, Szendrő polgármestere is, aki hangsúlyozta a bibliai elnevezésének sokszínűségét és örök voltát. Az egyházak vezetői közösen egy értékes Bibliát adományoztak a város vezetőjének. A rendezvény második felében dr. Dolhai Lajos, az Egri Teológiai Egyetem rektora tartott előadást.


Október 25-én 16 órakor a református templomban már a rendezvény záróalkalmára került sor. Az istentiszteleten Benke András lelkipásztor szolgált, majd dr. Győri István, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia Újszövetségi Tanszékének vezetője tartott előadást Mitől Isten Igéje a Biblia? címmel, Az előadó történelmi visszatekintéssel, irodalmi összehasonlításokkal, hétköznapi példákkal rendkívül érdekes és elgondolkodtató előadást tartott.


A kiállítást mindkét templom nagy gyülekezetei érdeklődéssel tekintették meg. Példás volt az adakozókészség, sok régi és igen értékes Szentírás gyűlt össze a szendrőiek magánygyűjteményéből. Mindenképpen kiemelendő az a Biblia, amely 1654-ből származik, s az egyik család ma is féltve őrzött kincse.


A Biblia-kiállítás, bár az ötlet nem volt egyedi idén az országban, mégis nagy örömöt szerzett a gyülekezetek tagjainak, s bebizonyította, hogy a több évtizedeken át őrzött családi szent könyv nemcsak a családnak nagy kincs, hanem mindenki szemében igazi érték.


Ifj. Jósvay István presbiter

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Ne legyen öröksége testvérei között; az ÚR az ő öröksége, ahogyan megígérte neki. 5Móz 18,2

1Móz 31,1–21

Lábán makulátlan ember lett volna? Egyáltalán nem. Ez feljogosítja Jákóbot arra, hogy – miután meggyőzte magát önmaga igazáról – az igazságosztó szerepében tetszelegjen? 

 

tovább

(1) „…elmentek a tenger túlsó partjára, a gadaraiak földjére.” (Márk 5,1–20)

GADARA.

– 1. Nem akarjuk elismerni, mi modern, tudós emberek, hogy milyen valós ez a leírás, a gadarai megszállottról. Ma is a megszállottság ezernyi fajtájával küzdünk.

tovább

EZÉKIEL 36,26–27 - Isten lelke belülről hat

Ezékiel is száműzetésben élt Babilonban. A népnek először főleg Isten ítéleteként állította be a száműzetést. Most azonban reménységet nyújt: Maga Isten fog az emberekben Lelke által olyan szívet és lelket teremteni, amely Őt fogja követni és az Ő mércéi szerint fog élni. 

tovább

2017. június 3. szombat

Hogyan legeltet Isten?

Én legeltetem juhaimat, és én keresek nekik pihenőhelyet - így szól az én Uram, az ÚR. Az elveszettet megkeresem, az eltévedtet visszaterelem, a sérültet bekötözöm, a gyengét erősítem, a kövérre és az erősre vigyázok; úgy legeltetem őket, ahogy kell. (Ez 34,15-16)

 

tovább

Lukátsi Vilma: Az Úr vezet...

Emlékezzelek!
És mintha csak tegnap történt volna,
Halljátok meg ismét az elhívást!
És dobbanjon rá újra szívetek,
ne kívánjatok soha, soha mást!
Akármi lesz… Az Úr vezet…

tovább