Napi lelki táplálék

Lélekfrissítő

A Szentírás Szövetség Bibliaolvasó vezérfonala nőknek.

1 SÁMUEL 17,1–11 - Nézz szembe vele!

Góliát hatalmas, félelmet és ijedelmet keltő ember. Ráadásul még Istent is gúnyolja. Mi legyen? Meddig mehet ez így tovább? Honnan érkezik segítség? Azt gondolom, mindannyian ismerünk ilyen „Góliátokat”. 

Olyan félelmek ezek, amelyek hegyként tornyosulnak előttünk. Olyan problémák, amelyeket csaknem képtelenek vagyunk megoldani. Olyan emberek, akiktől félünk. A körülöttünk lévő világ eseményei, amelyre nem találunk gyógyírt. Csak állunk, és fogalmunk sincsen, mit kezdjünk személyes „Góliátunkkal”. Az ijedségtől tágra nyílt szemekkel visszafojtjuk lélegzetünket – és képtelenek vagyunk bármit is tenni. A félelem legyőzésével kapcsolatban minden tanácsban benne van szembenézés momentuma. Miszerint ne csukjuk be a szemünket és dugjuk fejünket a homokba, hanem legelőször is, nézzünk szembe alaposan félelmünk tárgyával (Góliáttal). Ebben az igeszakaszban egészen részletes leírást kapunk Góliátról. Mindent megtudunk magasságáról, fegyverzetéről, még a súlyára vonatkozó adatokat is találunk. Pontosan tudjuk tehát, kivel van dolgunk. Mégsem vállalkozik senki sem arra, hogy kiálljon ellene. Érthető, vagy mégsem? Végülis jól meg kell gondolni az ilyesmit. Szükség van egy tervre. És egy nagy adag Isten iránti bizalomra és bátorságra. Máskülönben nem járhatunk sikerrel.

***

Milyen “Góliát” van az életünkben? Szembenéztünk már egyszer igazán vele?



rss

Napi lelki táplálék

Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint. Gal 5,25

1Móz 9

„Íme, szövetségre lépek veletek és utódaitokkal…” (9). Mikor kimondjuk ezt a szót: szövetség, akkor sokszor a kapcsolatok intézményes és egyoldalú formájára gondolunk, ám az ige olyan kapcsolatról beszél, melyben mozgás, élet van. 

tovább

(9) „De galambom csak egy van…” (Énekek 6)

Láthatjuk tehát, hogy a házasságban könnyen ELVESZÍTHETJÜK EGYMÁST. Így van ez ma is. De nem jól van így. Vegyük ezt észre, és kezdjük el keresni a másikat (1–3).

tovább

1 SÁMUEL 23,14–28 - Árulás

Itt van Jonatán, aki apja királyságát, és ezzel saját örökségét elárulja barátjának: Dávidnak. A bibliai szerző szemszögéből nézve ez egy tiszteletteljes dolog.

tovább

2018. május 9.

Az emberi szív kulcsa 3.

A filadelfiai gyülekezet angyalának írd meg: ezt mondja a Szent, az Igaz, akinél Dávid kulcsa van, és amit kinyit, senki nem zárja be, és amit bezár, senki nem nyitja ki. (Jel 3,7)

 

tovább

Bódás János: A mennybe ment Jézushoz

Uram, ha most onnan lenézel,
lásd: a lét most sincs tele mézzel,
hogy rengeteg bûn, kapzsiság van
e szüléstõl nyögõ világban.
Még nem mérték az igaz ember,
az az "igaz," kinél a fegyver,
az akar "jót," aki hatalmas,
a szegény, gyenge neve: hallgass!
... BÉKE?!... Öt kontinens rivallja
s a kapzsi ember meg se hallja,
sõt, a nevedben ölni készül,
s Te is, nem úr vagy már, de vádlott:
-- így váltottad meg a világot?

 

tovább