Napi lelki táplálék

Lélekfrissítő

A Szentírás Szövetség Bibliaolvasó vezérfonala nőknek.

1 SÁMUEL 23,14–28 - Árulás

Itt van Jonatán, aki apja királyságát, és ezzel saját örökségét elárulja barátjának: Dávidnak. A bibliai szerző szemszögéből nézve ez egy tiszteletteljes dolog.

Számára Jonatán a helyes oldalon áll: a jövőbeli király, Dávid oldalán, akit Isten prófétáján, Sámuelen keresztül királlyá kent fel. De Sif város lakosai lojálisak mostani királyukhoz, Saulhoz és elárulják neki, hol rejtőzik Dávid. Tulajdonképpen ez is tisztességes, hogy teljesítik állampolgári kötelességüket. Egy akkori kortárs számára ezek az események nem olyan világosak és egyértelműek, mint nekünk ma, ki is itt az áruló? Sokak számára Isten akkor még nem világos. Maguknak kell eldönteniük, mit tartanak helyesnek. Pontosan ez történik velünk is. Isten sok kérdésben nem nyilvánítja ki világosan az akaratát: géntechnológia – igen, vagy nem; politikai kompromisszumokat kötni – igen, vagy nem; halálba segíteni valakit – igen, vagy nem? Ezért sok témánál különböző meggyőződésre lehet jutni. Sok, számunkra ma fontos kérdésre nem kapunk választ a Bibliából és saját ítélőképességünket kell használnunk, hogy jó döntéseket tudjunk hozni. A kérdés az, minek alapján tesszük ezt? Nekem segít a Jézusra fókuszáló lelkiismeret. Átgondolom: Mit tenne Jézus? Hogyan döntene Ő? És örülök, hogy kérhetünk Istentől bölcsességet ehhez (v.ö.Jak 1,5).

 



rss

Napi lelki táplálék

Tartsátok meg, és teljesítsétek azt, amit Istenetek, az ÚR, megparancsolt nektek, ne térjetek el attól se jobbra, se balra. 5Móz 5,32

1Móz 20

„Isten azonban eljött Abímelekhez éjjel álmában, és azt mondta neki: Meg fogsz halni az asszony miatt, akit elvitettél, mert férjes asszony!” (3). Mily nagy kegyelem, hogy Isten megszólal a bűn elkövetése előtt! 

tovább

(2) „…hirdette nekik az Igét.” (Márk 2,1–12)

JÉZUS HIRDETI AZ IGÉT.

– 1. Jézus gyakran elrejtőzik. Márk evangéliumának kulcsa a „messiási titok”: addig ne szóljanak róla, amíg a kereszten és utána nyilvánvaló nem lesz, hogy ki is Ő valójában. 

tovább

2 SÁMUEL 11,1–13 - Eltussolási kísérlet

Mialatt rotyogott az étel a tűzhelyen, még gyorsan kipakoltam a mosogatógépet. A rádióból hangzó zene jó hangulatot teremtett, és feltöltött energiával. Hirtelen csörömpölés törte meg az idillt – upsz, ez a férjem bögréje volt! 

tovább

2018. május 20.

Ki nekem a Szentlélek?

“…és én kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót ad majd nektek, hogy veletek maradjon mindörökké” (Jn 14:16)

tovább

Balog Miklós: Himnusz a Szentlélekhez

Ki hajdan ősvizek felett lebegtél
a mindenség kavargó káoszán,
Te látomás a próféták szemében,
ajkán ítélet, szívén szent remény,
dicsőség néked áldott Harmadik!

Ki Megváltónk formáltad földi testté,
hogy Benne leljünk égi életet,
örök vonzásoddal Hozzá vezettél,
Te adsz hitet nekem s növekedést.
Megszentelő munkád magasztalom!

tovább