Napi lelki táplálék

Napi Ige és gondolat

Isten Igéjének rövid, gyakorlati magyarázata naponta, kiegészülve egy bölcs gondolattal és egy imádsággal.

2018. május 6.

Anyák napja

Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint! (Lk 1,38)

Susanna Wesley (1669-1742), egy lelkipásztor felesége és tizenkilenc gyermek édesanyja úgy került be a keresztyénség történetébe, mint ideális édesanya. A szegénység, a betegség, a kiábrándultság ellenére is jól vezette háztartását. Korán lefektetett magának bizonyos szabályokat és azokat meg is tartotta:

· Egyik gyermek sem kap meg valamit azért, mert sír érte. Ha a gyermek sírni akar, “sírjon csöndben!” A házukban ritkán hallhatták a gyermekek hangos siránkozásait.

· Az étkezési idők között nincs evés és ivás, csak betegség esetén.

· Az alvásnak rendszeresnek kell lennie. Amikor a gyermek nagyon kicsiny, délelőtt három órát, délután három órát alszik. Ez lassanként lerövidül, míg végre napközben semmi alvásra sincs szükség többé.

· A kisgyermekeket pontos időben helyezte bölcsőbe és álomba ringatta őket. Este hétkor minden gyermek ágyba került; nyolckor kiment a szobából. Sohasem ült a gyermekek ágya mellett, amíg aludtak.

· A kicsiknek megvoltak a saját asztalaik a fő asztal mellett. Aztán amikor már késsel és villával is ehettek, “előléptették” őket a családi asztalhoz.

· Mindenkinek meg kellett ennie és innia mindent, amit elébe tettek.

· A gyermekek illedelmesen szólították meg egymást: “húgom – nővérem”, vagy “öcsém – bátyám”.

· Sohasem mutatkozott előttük indulatosnak vagy csipkelődőnek. Mindig igyekezett mindent megmagyarázni. Amikor John Wesley egyetemre járt, levélben kérdezte meg édesanyjától, hogy mely könyveket olvassa. Édesanyja ajánlata befolyásolta az életét.

Isten nem kényszerít az anyaságra, ez saját, tudatos döntéssel vállalható állapot. A női nem felelőssége, hogy ennek a csodálatos feladatnak eleget tegyen. Amikor majd számot kell adni a tálentumok felhasználásáról, talán a legnehezebb kérdés lesz az anyaságra való képesség tálentumáról való elszámolás. A lehetőségeink visszautasításáért ugyanis felelősek vagyunk, az Úr adjon bölcsességet ennek megértéséhez. Legyen példa előttünk Mária engedelmes válasza: Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint! (Lk 1,38) (Prókai Árpád)

***

Imádság:

Uram! Áldd meg az édesanyákat. Adj sok erőt számukra, hogy felelősséggel neveljék, tereljék a rájuk bízottakat a te irányodba. Adj minél több imádkozó és bizonyságtévő édesanyát. Ámen

***

A nap gondolata:

Napjainkban komoly értékvesztés van a családokban, a házasságokban, a szülő-gyermek viszonyban, ami annak a következménye, hogy nincs jelen az istenfélelemre ráépülő magatartás, amit szorgalom, odaadás, önzetlenség és megbecsülés jellemez.

 



rss

Napi lelki táplálék

Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! 5Móz 5,11

1Móz 19

Lótnak minden ügyeskedése és okoskodása ellenére (1Móz 13) át kellett élnie, hogy egyedül Isten kegyelme mentheti meg őtés családját. 

tovább

(40) „Odament hozzá egy leprás…” (Márk 1,40–45)

JÉZUS KRISZTUS SZABADÍTÓ HATALMA.

– 1. Itt áll előttünk egy ember, akiről csak annyit olvasunk, hogy leprás. Ez egy sűrített, tragikus életrajz. Mindannyiónk életéről adható ilyen pár szavas sűrítmény, életének nyomorúságáról; – lehet „cifra”, vagy tényleges nyomorúság, lényegében mindegy (40).

tovább

2 SÁMUEL 9,1–13 - Ha nem látják, akkor elfelejtik?

Azt terveztem, hogy az 50. születésnapomra meghívok minden embert, akik fontosak voltak az eddigi életemben. Ahogy gondolkodtam, egyre nőtt a meghívandók száma, így végül elvetettem az ötletet. 

tovább

2018. május 19.

Istené a dicsőség

Mert az Isten „bolondsága” bölcsebb az emberek bölcsességénél, és az Isten „erőtlensége” erősebb az emberek erejénél. Mert nézzétek csak a ti elhívatásotokat, testvéreim; nem sokan vannak köztetek, akik emberi megítélés szerint bölcsek, hatalmasok vagy előkelők. Sőt azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek, és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket, hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt. (1Kor 1,25-29)

 

tovább

Gerzsenyi László: Bizalomteljes könyörgés

Atyám, benned bízom.
Nincs más reményem.
Te vagy erős váram,
Kősziklám nékem.
Egyszülött Fiadban,
Drága Megváltómban
Küldj segítséget.
Halld meg szívem szavát,
Ó, adj szabadulást,
Bűnömből tisztulást,
Mint megígérted.

tovább