Napi lelki táplálék

Az Ige Mellett

Steinbach Józsefnek, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének a Reformátusok Lapjában, "Az Ige Mellett" rovatban megjelenő írásai.

(1) „…kerestem, de nem találtam.” (Énekek 3)

Látom, figyelem a mai felelős, hívő fiatalokat, hogy micsoda KERESÉST JELENT NEKIK ISTENTŐL RENDELT PÁRJUK MEGTALÁLÁSA.

– 1. Sokáig imádkoznak és keresik mindenütt azt az egyetlent, akit egy életen át szerethetnek, az Úr rendelése szerint (1–2).

– 2. Mit jelent, ha nem találom a páromat? Hiszen a helyzet emberileg egyre kétségbeejtőbb, ahogy telik az idő. Mit tegyek? Ne keressem tovább? Törődjek bele, hogy nem találom a párom? Vagy fogadjam el azt, akit éppen találok, noha „nem őt szeretem a lelkemből” (2), nem őt látom a nekem rendeltnek?

– 3. Isten Igéje azt mondja, hogy keresd tovább, kérdezd meg még az őröket is, akik a várost járják, vagyis tégy meg mindent, amit csak lehet, kérj segítséget, ebben a keresésben (3). Meg fogod találni a párodat, amikor nem is gondolnád. Éppen ez a váratlanság hirdeti, hogy Isten ajándéka Ő, akit többé nem engedhetsz el (4).

– Hiszen nem jó az embernek egyedül, de csak azzal a valakivel jó, akit az Úr szerzett mellénk (1Mózes 2,18).

_______________________________

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz

Az Énekek éneke, sok tudós szerint, hemzseg a vallástörténeti emlékektől, amelyek termékenységi ünnepeken istenek nászáról, királyok házasságáról, a szerelem istenítéséről dramatikusan előadva énekeltek, és amelyeket Isten népe menyegzői népszokásokká tisztítva használt fel.

Ilyen „ősi emlék”, „színpadi játék”, vagy „álom” a soron következő fejezet; – netán a menyegzői játék része?

Hiszen elképzelhetetlen, hogy egy fiatal lány, az ókori keleten egyedül járva kérdezősködjön szerelmese után (1–5).

Nekünk azonban ez a könyv Isten Igéje, ezért ma is üzen.

Inkább erre figyeljünk!

Steinbach József



rss

Napi lelki táplálék

Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! 5Móz 5,11

1Móz 19

Lótnak minden ügyeskedése és okoskodása ellenére (1Móz 13) át kellett élnie, hogy egyedül Isten kegyelme mentheti meg őtés családját. 

tovább

(40) „Odament hozzá egy leprás…” (Márk 1,40–45)

JÉZUS KRISZTUS SZABADÍTÓ HATALMA.

– 1. Itt áll előttünk egy ember, akiről csak annyit olvasunk, hogy leprás. Ez egy sűrített, tragikus életrajz. Mindannyiónk életéről adható ilyen pár szavas sűrítmény, életének nyomorúságáról; – lehet „cifra”, vagy tényleges nyomorúság, lényegében mindegy (40).

tovább

2 SÁMUEL 9,1–13 - Ha nem látják, akkor elfelejtik?

Azt terveztem, hogy az 50. születésnapomra meghívok minden embert, akik fontosak voltak az eddigi életemben. Ahogy gondolkodtam, egyre nőtt a meghívandók száma, így végül elvetettem az ötletet. 

tovább

2018. május 19.

Istené a dicsőség

Mert az Isten „bolondsága” bölcsebb az emberek bölcsességénél, és az Isten „erőtlensége” erősebb az emberek erejénél. Mert nézzétek csak a ti elhívatásotokat, testvéreim; nem sokan vannak köztetek, akik emberi megítélés szerint bölcsek, hatalmasok vagy előkelők. Sőt azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek, és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket, hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt. (1Kor 1,25-29)

 

tovább

Gerzsenyi László: Bizalomteljes könyörgés

Atyám, benned bízom.
Nincs más reményem.
Te vagy erős váram,
Kősziklám nékem.
Egyszülött Fiadban,
Drága Megváltómban
Küldj segítséget.
Halld meg szívem szavát,
Ó, adj szabadulást,
Bűnömből tisztulást,
Mint megígérted.

tovább