Napi lelki táplálék

Református

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

1Móz 5,1–6,8

Már az Ószövetség szereplői is érezték, hogy az ember bárkinek könynyebben hisz, mint Istennek. Ez azzal jár, hogy Isten nagy búsulásában megbánja, hogy embert teremtett a földre, és elpusztítaná. 

Nincs semmink, amire hivatkozva Isten kénytelen lenne elismerni az üdvös-ségre való jogunkat (Ravasz László). „…kegyelemből van üdvössége-tek!” (Ef 2,5). Erről beszél igénk is: „De Nóé kegyelmet talált az Úr előtt” (6,8). Ez a „de” Isten válasza a bűnre, ez a „de” Jézus Krisztus.

Mt 3,1–12

RÉ 82 MRÉ 82                                                                           

Nyilas Zoltán



rss

Napi lelki táplálék

Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! 5Móz 5,11

1Móz 19

Lótnak minden ügyeskedése és okoskodása ellenére (1Móz 13) át kellett élnie, hogy egyedül Isten kegyelme mentheti meg őtés családját. 

tovább

(40) „Odament hozzá egy leprás…” (Márk 1,40–45)

JÉZUS KRISZTUS SZABADÍTÓ HATALMA.

– 1. Itt áll előttünk egy ember, akiről csak annyit olvasunk, hogy leprás. Ez egy sűrített, tragikus életrajz. Mindannyiónk életéről adható ilyen pár szavas sűrítmény, életének nyomorúságáról; – lehet „cifra”, vagy tényleges nyomorúság, lényegében mindegy (40).

tovább

2 SÁMUEL 9,1–13 - Ha nem látják, akkor elfelejtik?

Azt terveztem, hogy az 50. születésnapomra meghívok minden embert, akik fontosak voltak az eddigi életemben. Ahogy gondolkodtam, egyre nőtt a meghívandók száma, így végül elvetettem az ötletet. 

tovább

2018. május 19.

Istené a dicsőség

Mert az Isten „bolondsága” bölcsebb az emberek bölcsességénél, és az Isten „erőtlensége” erősebb az emberek erejénél. Mert nézzétek csak a ti elhívatásotokat, testvéreim; nem sokan vannak köztetek, akik emberi megítélés szerint bölcsek, hatalmasok vagy előkelők. Sőt azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek, és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket, hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt. (1Kor 1,25-29)

 

tovább

Gerzsenyi László: Bizalomteljes könyörgés

Atyám, benned bízom.
Nincs más reményem.
Te vagy erős váram,
Kősziklám nékem.
Egyszülött Fiadban,
Drága Megváltómban
Küldj segítséget.
Halld meg szívem szavát,
Ó, adj szabadulást,
Bűnömből tisztulást,
Mint megígérted.

tovább