Kazincbarcika-felsői Református Egyházközség Honlapja

Bemutatkozás

2024-04-16 /

Szeretettel köszöntjük a Kazincbarcika- felsői Református Egyházközség honlapján!


Felsőbarcika Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Borsod-Gömöri Református egyházmegye területén, Miskolctól 25 km-re, „gömörország" szomszédságában a Sajó völgyében fekszik. Barcika - mely Alsó és Felső részből állt - évszázadok óta önálló kicsiny település volt Sajókazinc szomszédságában. 1954-re az ipar idetelepülésével város épült a falvak területén, melynek mindkét település részévé vált Berentével együtt és a Kazincbarcika nevet kapták, de máig őrzik falusi jellegüket.


Gyülekezetünk - bár templommal rendelkezett - sokáig a Sajókazinci Református Egyházközség filiája (leányegyházközsége) volt, majd tagjai 1791-ben önálló gyülekezetet alapítottak és lelkipásztort választottak. Alsóbarcika a mai napig a Sajókazinci gyülekezethez tartozik. Jelenleg a 22. lelkipásztor Kolumbán Gábor látja el a szolgálatokat a 300 lelkes egyházközségünkben (és a közeli berentei gyülekezetben is).


Templomunk a város és a „falu" legrégebbi épülete. Egyszerű úgynevezett népi barokk stílusban épült feltehetően a XV. században, de az elmúlt évben egy felújítás alkalmával előkerült ablak azt bizonyítja, hogy egyes falrészek XII. századiak. E lelet kapcsán a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium régészeti lelőhellyé minősítette templomunkat.


Barcikáról, gyülekezetünkről és templomunkról további tájékoztatást és adatokat a folyamatosan bővülő és frissülő bal oldali menüpontokban  (Oldaltérkép!) találhat. A gyülekezeti élet menüpont  hangzó tár almenüjében (13/c) egy rádióriportot is meghallgathat, melyben  egyházközségünk tagjai beszélnek gyülekezetünkről. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük,  látogassa rendszeresen honlapunkat és ha erre jár személyesen is keressen meg bennünket!


Szeretettel várjuk!