KEHOP-5.2.13-19-2019-00055 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PÁLYÁZAT ALOLDALA

Befejeződött az Encsi Idősek Otthona energiahatékonysági felújítása

2022-10-20 13:53:59 / Adminisztrátor

Az Encsi Idősek Otthonában (3860 Encs, Ady Endre út 1.) folyó gondozási tevékenység alatt az intézmény szolgáltatását igénybevevők részére, olyan fizikai, mentális, életvezetési, egészségügyi ellátás folyik, amely a lakók szociális, testi, szellemi állapotának megfelelő egyéni bánásmódban való részesítését jelenti.

Teljes körű ápolást, gondozást nyújtó szociális otthon, melynek célja az idősek otthonában elhelyezett személyek életkörülményeinek javítása, életminőségük növelése.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület támogatási kérelmet nyújtott be 2019. októberében az Encsi Idősek Otthona energiahatékonysági felújítása érdekében a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága által meghirdetett KEHOP-5.2.13-19 „Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak részére” című konstrukcióra.

Az „Encsi Idősek Otthona energiahatékonysági felújítása” című KEHOP-5.2.13-19-2019-00055 azonosító számú pályázat 2021. májusában pozitív elbírálásban részesült és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság 144.509.499 Ft összegű támogatásban részesítette Egyházkerületünket. A támogatási összeg forrását a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési kerete alapján. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 100%-a.

A munkálatok 2021. júliusában kezdődtek, melyek 2022. júliusában be is fejeződtek. A korszerűsítés kihatott a külső határoló felületek korszerűsítésére, a nyílászárók és épületgépészeti rendszer korszerű cseréjére és napelemes rendszer telepítésére. Az épület megépítése óta energetikai korszerűsítésre nem került sor, így a mostani felújítás időszerű volt. Jelen projekt kapcsán a homlokzatra hőszigetelés került, a nyílászárók fölé tűzvédelmi sávként hőszigetelő sávot helyeztünk el. A meglévő nyílászárók helyett új, műanyag nyílászárókat építtetünk be, melyek megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak.Gépészetileg a meglévő álló kazánok elbontásra kerültek, helyükre új kondenzációs kazánokat telepítettek. Az épület villamos energia felhasználása nagymértékű. Ennek csökkentése érdekében a tetőszerkezetre napelemes rendszert telepítettek. Az elvégzett korszerűsítés hosszútávon biztosítja majd az épület energia hatékony működését. Köszönjük a Kohéziós Alap és Magyarország Kormánya által nyújtott támogatást.