Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola

Új református iskola a láthatáron

2012-03-13 13:53:56 / Adminisztrátor

Idén szeptemberben elkezdődhet a tanítás a Tiszáninneni Református Egyházkerület új közoktatási- nevelési intézményében. A felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Művészeti Alapiskola épületének használatba adásáról szóló szerződést március 5-én, hétfőn írták alá; a megállapodás értelmében az egyházkerület a 2012/2013-as tanévtől az átvett épületben egyházi alapfokú iskolai oktatást, valamint zeneművészeti iskolai oktatást kíván megvalósítani.

A Felsőzsolca Sport u. 2. szám alatt található általános iskola működtetéséről már az előző évben megkezdődtek az egyeztetések a Tiszáninneni Egyházkerület, illetve Felsőzsolca Város Önkormányzata között. Ezen a héten az intézményalapítás egy fontos eleme realizálódhatott, hiszen a városvezetés az ingatlant - amelyben jelenleg nemcsak alapfokú oktatás, hanem zeneművészeti képzés is folyik - hivatalosan az egyházkerület használatába adta. Újhelyi János iskolaügyi tanácsos azt nyilatkozta, a dokumentumok aláírása jelentős előrelépés az ügyben, hiszen csak így tudják az alapító okiratot elkészíteni, és jelezni nyilvántartásba-vétellel kapcsolatos szándékukat az illetékes hatóságnál. A működési engedély beszerzését követően - melynek igénylési határideje május utolsó munkanapja - ez év júliusában az ingatlan tényleges átadása is megtörténhet. Az intézmény a tervek szerint Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Művészeti Alapiskola néven fölmenő rendszerben, kezdetben 1-4. osztállyal vághat neki a következő tanévnek.

 

A tiszáninneni református oktatási rendszer új tagja része annak a stratégiai programnak, amelyet az egyházkerület három éve fogalmazott meg; alappillérei a minőségi oktatás kivitelezése, az egymásra épülő iskolafokozatok szem előtt tartása, a szakképzés népszerűsítése, illetve a markáns-református arculat és bibliaközpontú református szellemiség kialakítása. „Ebben az évben ez a stratégiai folyamat felgyorsult, ugyanis több olyan lehetőség megnyílt, melyből kifolyólag a következő tanévben jelentősen bővül majd az egyházkerület területén és fenntartásában működő intézmények száma" - tájékoztatott Ábrám Tibor, az Iskolaügyi Bizottság elnöke. Mint mondta, Felsőzsolcán elsősorban azt mérlegelték, hogy hosszú távon működtethető-e az intézmény, illetve hogy vannak-e fiatalok a térségben. „A felsőzsolcai intézmény igyekszik majd elérni a környező települések református diákjait, de természetesen nem zárja be a kapuit a nem reformátusok előtt sem" - fogalmazott.

Kojsza Péter

Galéria

DSC_0068.JPG 201203051866.jpg Nyilas Misi Pakk